Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten x

 


sfeerbeeld

Manuele therapie

Wat is een manueel therapeut?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding heeft gevolgd om zich een specialistische behandelmethode eigen te maken. Deze parttime studie duurt gemiddeld 5 jaar.
 
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van rug, de nek, de armen en de benen.
Nadat uit het lichamelijk onderzoek is geconcludeerd dat de patiënt is gebaat bij een manueel therapeutische behandeling wordt in overleg met de patiënt tot behandeling over gegaan.
Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten waarbij hij probeert de beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging door middel van training te stabiliseren.
Soms vult de manueel therapeut de behandeling aan met manipulaties (in de volksmond “kraken”). De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
 
Wanneer manuele therapie?
In het algemeen is manuele therapie vooral geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.